Olgun Atila | Bornova’da temiz enerji, örnek tasarruf
22261
post-template-default,single,single-post,postid-22261,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Bornova’da temiz enerji, örnek tasarruf

Bornova’da temiz enerji, örnek tasarruf

Bornova Belediyesi’nin 300 kilowattlık Fotovoltaik Güç Tesisi’nde 2014 yılı sonundan bugüne kadar ürettiği elektriğin parasal karşılığı 410 bin lirayı buldu. İzmir Kalkınma Ajansı’ndan hibe desteği kazanarak 820 bin liralık proje bedelinin 234 bin lirasını karşılayan Bornova Belediyesi, 2017 yılının Temmuz ayı itibariyle 176 bin liralık kar da elde etti. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, çevreci enerji kaynaklarının önemine değinerek, “Bütün dünyanın yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiği günümüzde Bornova Belediyesi olarak örnek olmaya devam edeceğiz” dedi.

Erzene Mahallesi’nde güneş panellerinin yerleştirildiği 7 dönümlük arazide çalışmaya başlayan Fotovoltaik Güç Sistemi, dağıtım şebekesine verilen elektriğin bedeliyle yatırım maliyetini karşılayıp kar etmeye başladı. Güneş enerjisini paneller aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştüren ‘Fotovoltaik Güç Sistemi’ İzmir Kalkınma Ajansı’nın Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı kapsamında hibe krediye hak kazanmıştı.

Bu kapsamda tesisin kurulması için ödenen 820 bin liralık ihale bedelinin 234 bin lirasını Bornova Belediyesi karşılarken, 586 bin lirası İZKA’dan hibe kredi olarak temin edildi. Erzene Mahallesi’ndeki 7 dönüm alana kurulan ‘Sistem’, 2014 yılının sonunda elektrik üretmeye başladı. 2016 yılı Haziran Ayı’ndan itibaren de Bornova Belediyesi’nin maliyetini karşılayıp, para kazandırmaya başladı. Bir yıllık süreçte toplam kar miktarı 176 bin liraya ulaştı. 2013 yılında çalışmaları başlayan ve 2014 yılının sonunda üretime geçen Tesis, 2014 yılının son iki ayında 6 bin 250, 2015’te 150 bin lira, 2016 yılında 163 bin 500 lira tutarında elektrik üretti. 2017 yılının ilk altı ayındaki üretimin parasal karşılığı ise 87 bin liraya ulaştı.7 dönüm alandaki güneş panelleri aracılığıyla üretilen elektrik enerji dağıtım şebekesine veriliyor.

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, güneş enerjisinden elektrik elde edilmesini sağlayan sistemin bir yandan tasarruf sağlarken, bir yandan da da çevrenin kirlenmesine neden olan karbon salımının önüne geçtiğini söyledi. Elektriği temiz ve yenilenebilir kaynaklardan elde etmenin önemine değinen Başkan Atila, “Fotovoltaik Güç Tesisimiz belediyemize olan maliyetini karşıladı ve kar elde etmeye başladı. Bütün dünyanın yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiği bir dönemde dileğim, bu tür tesislerin sayısının artması” dedi.